Oostcampus / Arch. Carlos Arroyo

This slideshow requires JavaScript.

OostCampus

Town Hall and Civic Centre in Oostkamp, ​​Belgium

OostCampus is the seat of civic, administrative and social services of an area in the heart of the countryside around Bruges (Brugse Ommeland), a beautiful landscape outlined by rows of trees and canals, punctuated by residential castles built along the centuries by wealthy merchants from the neighbouring Flemish town, and enriched with discrete industrial parks with high end technology companies like Siemens, Tyco, Entropia Digital, or EADS.

In 1977 four municipalities were grouped, Oostkamp, Hertsberge, Waardamme and Ruddervoorde, as a result of a national law that eliminated more than 300 municipalities across Belgium. They regrouped services, but the resulting facilities were scattered in various municipal buildings.

In 2006, the City acquired a 4 hectare plot of land with Coca-Cola facilities built in 1992, which had become obsolete. The plot, located 5 minutes walk from the centre of Oostkamp, ​​10 minutes by bike from the other townships, and near the exit of Highway E-40, offered the opportunity to regroup municipal services, optimizing synergies and building a common image.

In 2008 the Flemish Government Architecture Agency (Vlaams Bouwmeester) announced an open call for ideas to build OostCampus, with a slogan that paraphrases Magritte: “Ceci n’est pas … een Administratief centrum”

The winning project, by the Madrid studio lead by Carlos Arroyo, opted for a radical re-use of the large industrial existing building, including foundations, floors, supporting structures, outer skin, insulation, waterproofing, and all recoverable services and equipment: power station, heating plant, water pipes, fire hoses, sewerage, and even parking area, fencing and access.

The reuse of the existing is a basic criterion of sustainability. The “gray energy” (energy used for the production of something) is often discarded or simply ignored. If we demolish an existing structure and build again, we will use more energy and resources than the most efficient of buildings can save in its life span.

To transform the vast industrial hall – with minimal footprint but maximum spatial result – Arroyo designs a sheltered interior public space, wrapped in a “luminous landscape of white clouds”. Thin shells of GRG (gypsum and fibre) span the large space like huge soap bubbles. They are only 7 mm thick.  The GRG is cast on bubble-shaped moulds on site, just like plaster and bandage around a broken arm; instead of cotton bandage, it is glass fibre mesh.

The building materials are simple and inexpensive, but are selected and used in such a way that you want to go and touch them. For cluster walls, simple boards are CNC carved to become sophisticated 3D damascene; some elements are finished with a felt made from recycled plastic bottles (PET); the floor is the existing industrial warehouse poli-concrete, with its lines of storage, on which the new signage is superimposed. The acoustics are carefully worked out, and so is the smell! The price per square meter building is one-third of the usual for comparable buildings.

Thermal comfort is achieved with minimum effort, thanks to the technique of the “thermal onion”, as defined by the architects, which optimizes climate areas according to levels of access, and making use of the thermal inertia of the concrete slab.

Within this interior landscape, a set of modular clusters provides the administrative services and spaces, designed to facilitate the relationship between citizens and administration and to provide transparency. The Chamber Hall is in full sight in the middle of public space, the information is accessible, and you can even visualize the municipal website …and physically enter it and talk to the person who is behind!

This is a key issue in this project, responding to a wider strategy of the city, led by deputy mayor Jan Compernol, to work out and implement a new way to organize the administration in the community. It was managed through a series of workshops with all the employees, where everyone had their say.

During the basic design phase, six months were dedicated to the fine-tuning of the concept, to establish the right arrangement in terms of work flow, privacy, scale, growth potential, flexibility, maintenance, etc. The architects have developed a tool to facilitate this kind of dialog. They call it a “topogram”, and it is a diagram of space requirements, conditions and connections that makes it easier to discuss space design with people who do not necessarily work with technical architectural drawings.

“It was an extremely rewarding process, with City, employees, citizens, experts and designers, learning from each other and developing a vision for a new kind of city government. Our design is the crystallization of this vision.” (C.A.)

OostCampus opened on June 15, 2012. Implementation of sustainability criteria with spectacular results has led reviewers to define the work of Carlos Arroyo as “lush sustainability” (duurzame exuberantie).

A project by Carlos Arroyo Arquitectos http://www.carlosarroyo.net

Project development: Wolkenbouwer (Carlos Arroyo Arquitectos + ELD Partnership, Belgium)

OostCampus Park, in cooperation also with VLM, the Flemish Government Landscape Agency

Location:          Oostkamp, Belgium

Surface:            Building: 11.000 m2       Park: 40.000 m2

Project Budget: Building: 6.5 M€            Park: 1.3 M€

Final Cost:        Building: 6.2 M€            Park: 0.9 M€

Contractor: CEI De Meyer/ http://www.cei-demeyer.be

Client: Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp / Oostkamp City Hall (Gemeente Oostkamp) / Oostkamp Social Services (OCMW)

Photos: Miguel de Guzmán/ http://www.imagensubliminal.com

Competition: 2008/ Open Oproep/ http://www.vlaamsbouwmeester.be

Construction:February 2011 to March 2012

Inaugurated: 15 June 2012

—————————————————————————————————–

OostCampus

Ayuntamiento y Centro Cívico en Oostkamp, Bélgica

OostCampus es la sede de los servicios cívicos, administrativos y sociales de un territorio en el corazón de la Campiña de Brujas (Brugse Ommeland), un hermoso paisaje trazado por alineaciones de árboles y canales, y puntuado por los castillos residenciales construidos a lo largo de los siglos por los ricos comerciantes de la vecina ciudad flamenca, y enriquecido con discretos parques industriales de empresas tecnológicas como Siemens, Tyco, Entropia Digital, o EADS.

En 1977 se agruparon los municipios de Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde y Waardamme, a consecuencia de una ley nacional que eliminó más de 300 municipios en toda Bélgica. Se reagruparon servicios, pero las instalaciones resultantes quedaron dispersas en los distintos edificios municipales.

En 2006, el ayuntamiento adquirió los terrenos de unas instalaciones de Coca-Cola construidas en 1992, que habían quedado obsoletas. Los terrenos (4 Ha), situados a 5 minutos andando del centro de Oostkamp, a 10 minutos en bicicleta de los otros núcleos, y cerca de la salida de la Autopista E-40, ofrecían la oportunidad de agrupar los servicios municipales, aprovechando sinergias y construyendo una imagen común.

En 2008 el Gobierno de Flandes (Vlaams Bouwmeester) anunció un concurso internacional de ideas para construir OostCampus, con un lema que parafrasea a Magritte: Ceci n’est pas… een administratief centrum”

El proyecto ganador, del estudio madrileño de Carlos Arroyo, apostó por una reutilización radical de la gran nave industrial existente, incluyendo cimientos, soleras, estructuras portantes, piel exterior, aislamiento, impermeabilización, así como todas las instalaciones de servicios y equipos recuperables: estación eléctrica, planta de calefacción, conductos de agua, mangueras contra incendios, drenaje, e incluso zona de aparcamiento, vallado y accesos.

La reutilización de lo ya existente es un criterio básico de sostenibilidad. La “energía gris” (la energía utilizada para la producción de algo) es frecuentemente descartada, o simplemente ignorada. Si demolemos una estructura existente y construimos de nuevo, utilizaremos más energía y recursos que lo que el más eficiente de los edificios sea capaz de ahorrar en su vida útil.

Para transformar la gran nave – con la mínima huella ecológica pero con el máximo resultado espacial – Arroyo proyecta un espacio público interior resguardado, envuelto en un “paisaje luminoso de nubes blancas”, unas delgadas cáscaras de GRG (yeso y fibra) que abarcan el espacio como enormes pompas de jabón. Solo tienen 7 mm de espesor. El GRG se aplica sobre moldes en forma de burbuja dispuestos en obra, igual que una escayola sobre un brazo roto; el vendaje es en este caso malla de fibra de vidrio.

Los materiales son sencillos y baratos, pero están elegidos y utilizados de manera que queramos acercarnos a tocarlos. Hay acabados de fieltro, realizado con botellas recicladas (de PET); tableros sencillos que al texturarlos con una fresadora 3d se convierten en sofisticados damasquinados; el suelo es el existente en la nave industrial, con sus líneas de almacenaje, a las que se ha superpuesto la nueva señalética. La acústica se ha trabajado cuidadosamente, e incluso el olor! El precio de construcción por metro cuadrado es un tercio del normal para edificios equiparables.

El confort térmico se consigue con el mínimo esfuerzo, gracias a la técnica de la “cebolla térmica” que optimiza la climatización según niveles de acceso y aprovecha la inercia térmica de la losa de hormigón.

En este paisaje interior se construye un sistema modular de núcleos de servicios y espacios administrativos, diseñado para facilitar la relación entre la ciudadanía y una administración transparente. El salón de plenos está a la vista de todos, las salas de reuniones están en mitad del espacio público, la información es accesible; incluso puede visualizarse la página web municipal…y entrar físicamente en ella para hablar con la persona que está detrás!

Esta es una cuestión clave en este proyecto, que responde a una estrategia más amplia en el gobierno de la ciudad, a cargo del teniente de alcalde Jan Compernol, de elaborar y poner en práctica una nueva forma de organizar la administración de la comunidad. Se gestionó a través de una serie de talleres con todos los empleados, donde todo el mundo tenía voz.

Durante la fase de proyecto básico, se dedicaron seis meses a la puesta a punto del concepto, para establecer la disposición correcta en términos de flujo de trabajo, la privacidad, la escala, el potencial de crecimiento, la flexibilidad, mantenimiento, etc El equipo de arquitectos viene desarrollando una herramienta para facilitar este tipo de diálogo, que llaman “topograma”. Es un diagrama de espacios, requisitos, condiciones y conexiones que hace que sea más fácil hablar de diseño de espacios con personas que no necesariamente trabajan con planos técnicos.

“Fue un proceso muy enriquecedor. La ciudad, empleados, ciudadanos, expertos y diseñadores, aprendimos unos de otros y desarrollando una visión para un nuevo tipo de gobierno de la ciudad. Nuestro diseño es la cristalización de esta visión. “(CA)

OostCampus se inauguró el 15 de Junio de 2012. La aplicación de criterios de sostenibilidad con resultados espectaculares ha llevado a la crítica a definir el trabajo de Carlos Arroyo como “sostenibilidad exuberante”.

Un proyecto de Carlos Arroyo Arquitectos http://www.carlosarroyo.net/

Desarrollo y Ejecución: Wolkenbouwer (Carlos Arroyo Arquitectos + ELD Partnership, Belgium)

OostCampus Park, ien colaboración con VLM, la Agencia Flamenca del Paisaje

Situación: Oostkamp, Belgica

Superficie: Edificio: 11.000 m2 / Parque: 40.000 m2

Presup.proy.:Edificio: 6.5 M€  Parque: 1.3 M€

Final Obra: Edificio: 6.2 M€  Parque: 0.9 M€

Contratista: CEI De Meyer/ http://www.cei-demeyer.be

Cliente:  Autonoom Gemeentebedrijf Oostkamp/ Oostkamp City Hall (Gemeente Oostkamp)/  Oostkamp Social Services (OCMW)

Fotos: Miguel de Guzmán / http://www.imagensubliminal.com

Concurso: 2008 Open Oproep/ http://www.vlaamsbouwmeester.be

Construcción: Febrero 2011 Marzo 2012

Inaugurado: 15 Junio 2012

Advertisements
1 comment
  1. Madrid said:

    he leído algunas bueno cosas aquí . Definitivamente price marcadores para
    volver a visitar .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: